Становището на науката: Защитата на горите и залесяването няма да компенсира

...
Становището на науката: Защитата на горите и залесяването няма да компенсира
Коментари Харесай

Мит: За да спрем глобалното затопляне, просто трябва да посадим повече гори

Становището на науката:  Защитата на горите и залесяването няма да компенсира увеличаващите се въглеродни излъчвания. Още повече, засадените през днешния ден дървета след няколко десетилетия може да бъдат част от по-топла климатична зона, на която те може да не дават отговор. Въглеродът, насъбран в горите, ще се върне в атмосферата заради пожари или навлизане на вредители.

Мит : Всичко, което би трябвало да създадем е да засаждаме дървета на всички места. Растенията обичат въглероден диоксид. А топлият климат форсира растежа на растенията. Дърветата ще охладят климата, като задържат въглероден диоксид и съхраняват влага. 

Според Четвъртия отчет на IPCC, реалният капацитет за понижаване на излъчванията на въглероден диоксид посредством ръководство на горите за целия свят е сред 1,27 и 4,23 Gt (гигатона) въглероден диоксид годишно (за 2030 г.). Това е към 10 пъти по-малко, в сравнение с изпускаме в атмосферата всяка година.

На първо място, единствено здравите гори на възраст 10-80/100 години, всмукват повече въглероден диоксид, в сравнение с отделят. Други излъчват толкоз, колкото гълтам. А трети, даже са източник на въглероден диоксид – това са да вземем за пример млади дървета или остарели дървета с изгнила дървесина.

Второ, даже „ в разцвета на живота си ” горите всмукват въглероден диоксид с лимитирана скорост от 1-35 тона въглероден диоксид/ha/година (в взаимозависимост от района и дървесните видове). За да се отстрани половината от непотребния въглероден диоксид в атмосферата, е нужно да се покрие с гори повърхност с размера на Европа и да се изчака към век (при състояние, че се усвояват 9 тона въглероден диоксид на хектар годишно). Впоследствие създадената дървесина би трябвало да се съхранява безвредно: в случай че изгори или се разложи, тя ще върне въглерод в атмосферата.

И какъв резултат би имало всеобщото засаждане върху температурите? Повторното залесяване на половината обработваема земя в света (което евентуално ще докара до глад) би понижило междинната температура в края на 21 век с едвам около 0,25 °C – против планувано повишение на температурата от 1-4 ° C.

Въпреки казаното дотук е несъмнено, че съществуващите гори са значителен стабилизиращ фактор за климата. В региона на битката с изменението на климата си коства да се съсредоточим върху отбраната и възобновяване изключително на тропическите и бореалните гори.

Източник: Климатека

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР